Dr. Alper Sarı; Hepatit karaciğerin iltihabıdır

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğrt. Üyesi Alper Sarı, Hepatit’in karaciğerde herhangi bir nedenle oluşabilecek bir iltihap olduğunu söyledi.

Sağlık 29.07.2022 13:27:00 0
Dr. Alper Sarı; Hepatit karaciğerin iltihabıdır

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğrt. Üyesi Alper Sarı, Hepatit’in karaciğerde herhangi bir nedenle oluşabilecek bir iltihap olduğunu belirterek, “Hepatitler, genellikle virüslerle, en sık görülen beş hepatit virüsü olan A, B, C, D ve E virüsleri ile meydana gelir” dedi.

 

 

Gün FM radyosunda konuşan Sarı, Hepatitle sarılığın aynı hastalık olup olmadığı konusunda bilgiler verdi.

Sarı, “Ülkemizde hepatitler sarılık adıyla bilinmekte, ayrıca gizli sarılık, bulaşıcı sarılık, mikrobik sarılık, kara sarılık gibi isimlerle de tanımlanmaktadır. Hepatitli hastalarda sarılık görülebilir. Ancak çoğu hasta gözle görülür sarılık olmadan da hastalığı geçirebilir” dedi.

 

“Kolaylıkla başka hastalıklarla karışabilir”

 

Hepatitin belirtilerini de anlatan Sarı, “Belirtiler hepatit mikrobunun tipinden çok hastalığın seyrine göre değişiklikler gösterir. Hepatit bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden ve sarılık oluşmadan geçirilebilir. Bazı hastalarda ise halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, eklem ağrıları, kaşıntı, göz aklarında ve ciltte sararma, ateş gibi belirtilerin tümü ya da bir kısmı görülebilir. Eğer sarılık meydana çıkmamışsa bu belirtiler kolaylıkla başka hastalıklarla karışabilir” diye konuştu.

 

 

“Özel bir ilaç tedavisi yoktur”

 

Aktif olarak sarılık geçiren akut hepatitli kişilere uygulanan özel bir ilaç tedavisinin olmadığını ifade eden Sarı, “Ancak kronik hepatit olan kişilerde bazı durumlarda farklı ilaçlar kullanılarak tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavilerde de esas amaç sarılık mikrobunun vücuda verdiği hasarın azaltılması, yavaşlatılması ve bazen de tümüyle durdurulmasıdır” şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : Haber Merkezi