Seyret ama koparma; cezası 110 bin lira

Afyonkarahisar'ın Kızılören ilçesindeki Kisra Vadisi'nde, koruma altındaki 'ayı gülü' çiçekleri açtı. Yılın Mayıs ve Haziran aylarında görülebilen halk arasında 'kızıl gül' olarak da bilinen ayı gülü’nü koparan ya da zarar ver

Turizm 21.05.2022 23:59:00 0
Seyret ama koparma; cezası 110 bin lira

Afyonkarahisar’ın nadir yerlerinde yetişen Kızılören ilçesinde de görenleri hayrete düşüren Ayı gülü çiçeği, Kızılören'e 8 kilometre mesafedeki Kisra Vadisi'nde, 2 bölüm halindeki yaklaşık 10 bin metrekare alanda yetişiyor . Küme halinde açan çiçekler, seyrine doyumsuz manzara sunuyor.

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5'inci Bölge Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), bölgeye çiçeklerin korunması için özel koruma statüsü uyguluyor.

Latince adı 'Paeonia officinalis' olan ayı güllerinin çoğalması için özel bir çaba harcanırken, koruma altındaki çiçeği koparmanın ya da zarar verenlere ise 110 bin lira ceza uygulanıyor.

 

GÖRSEL ŞÖLENİ KAÇARMAYIN

Mayıs ve Haziran aylarında açan Ay güllerinin adeta bir görsel şölen oluşturduğuna dikkat çeken Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, doğaseverleri Kızılören’e davet etti.

Başkan Erol, “İlçemiz sınırlarında yer alan Kisra Vadisi'nin belirli noktalarında her sene mayıs ayının ikinci haftasından haziranın ilk iki haftasına kadar bir aylık süreliğine tabiat harikası ile karşı karşıyayız. Koyu kırmızı güllerinin renkleri ve koyu yeşil köklerinin renkleri ile bu vadide gerçekten muhteşem bir görsel şölene dönüşüyor. Doğaseverlere bu şöleni kaçırmamalarını tavsiye ederim” dedi.

 

ZARAR VERENLERE PARA CEZASI

Belediye Başkanı Erol, bu bölgeye insanların sevdikleri ile gelip keyfini çıkarması gerektiğini tavsiye ederek, "Burası birkaç yıldır Orman Genel Müdürlüğü’nün bilgisi ve koruması altında. Buraya zarar verenlere para cezası uygulanıyor. Bu şekilde korunuyor" diye konuştu.