Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçesinde hububat hasadının başlaması ile Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve tüccarların arpa alımı da başladı. Üreticiler ise arpa fiyatı ve arpa alımlarından dert yandı.
İlçe merkezi ve köylerinde yaklaşık 10 gün önce hububat hasat sezonu arpa hasattı ile başladı. Hasattın başlaması ile Toprak Mahsulleri Ofisi arpayı randevu sistemi ile kilogramını 7 lira ilave olarak 50 kuruş desteği ile 7 lira 50 kuruşa alım yaparken, Tarım Kredi Kooperatifleri üreticinin borçları karşılığında 5 lira 70 kuruşa alım yapıyor.
İlçedeki tüccarlar ise kilogramını 4 lira 50 kuruş ile 5 lira arasında alım yapıyor. Arpa alım merkezlerinde üreticileri ziyaret eden Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, çiftçilerin, Ofis ile tüccarın verdiği fiyat farkından ve Toprak Mahsulleri Ofisinin randevularının hızla dolduğundan yine depolarının da dolmaya başladığından dolayı alımların yavaş ilerleyeceğinden yakındı.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, “Toprak Mahsulleri Ofisinin arpa koyacak yer sıkıntısın olduğu için alımları yavaş gidiyor. Randevuları dolu randevu alamıyor. Üreticide bir an önce ürününü satarak bank borcunu ödemesi, gübresini, mazotunu alması gerekiyor. Gelecek yıla ekim için hazırlık yapması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız arpa alım fiyatını 7 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Ofis 50 kuruş desteği ile 7 lira 50 kuruşa alıyor ama Ofis alımı yavaş. Tarım Krediler 5 lira 70 kuruşa alıyor. Tüccar daha aşağı. Biz geçici değil kalıcı çözüm istiyoruz” dedi.
Üreticilerden Necati Aydoğan, “Ofisin alımı yavaş ilerliyor. Randevu alınamıyor. Bazı ürünleri reddediyorlar. Arpa alım fiyatı 7 lira 50 kuruş açıklandı ama zahire pazarında 5 liranın üzerinde alım yapılmıyor. Vatandaş çok sıkıntılı durumda. Ofise biz devletin verdiği fiyattan arpa satmak istiyoruz. Ofis randevu sistemini açması gerekiyor” diye konuştu.
Koçhisar Köyü Çiftçilerinden Alaaddin Sarıkaya ise “Ofisin depo sıkıntısı var. Depo sıkıntısı var. Sabahın 7’sinden beri bekliyoruz. Hala sıra var içerde. Ofis de Arpa alımı devam ediyor. Yakında buğdaylar gelecek. Yer dolmuş silo sıkıntısı var. Boşaltma sıkıntısı var. Römorklar bekliyor. Acil bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi.